Te is rendszeresen vásárolsz paradicsomot a boltban? Készülj fel, mert a jövőben elképzelhető, hogy az íze meg fog változni!
A paradicsom hazánkban rendkívül népszerű zöldség, nem csupán a lecsó elengedhetetlen hozzávalójaként, hanem sok más ételben is megjelenik. Azonban úgy tűnik, hogy a jövőben az íze izgalmas átalakuláson mehet keresztül.
A paradicsom története szorosan összefonódik Dél-Amerika gazdag kultúrájával. Az inkák és aztékok már több ezer évvel ezelőtt felfedezték e gyümölcs zamatát, és rendszeresen beépítették étrendjükbe. A 16. században azonban új fejezet kezdődött, amikor a spanyol hódítók az új világ felfedezésekor magukkal vitték ezt a különleges növényt Európába. Eleinte dísznövényként kezelték, mivel sokan tévesen úgy vélték, hogy mérgező. Ám idővel a paradicsom népszerűsége egyre nőtt, és ma már a világ számos konyhájának alapvető hozzávalójává vált.
A 18. századra a paradicsom egyre inkább hódító útjára indult az európai konyhákban, különösen Olaszországban, ahol a paradicsomos fogások szerves részévé váltak a kulináris hagyományoknak. Természetesen számunkra is nélkülözhetetlen hozzávaló, hiszen a pörköltalapban és a klasszikus lecsóban is megkerülhetetlen szerepet játszik.
Úgy tűnik, a híres alapanyag ízvilága a jövőben változásokon mehet keresztül. Fedezd fel galériánkban, hogy mire számíthatsz a közelgő ízélmények terén!