A paksi Nemzetközi Gastroblues Fesztivál elérte a Krisztusi kort, ünnepelve ezzel a zene és gasztronómia találkozását egy különleges esemény keretein belül.


Fedezd fel a magyar konyha különlegességeit az Aztabetyárban! A Kolosy téri Glasshouse centrumban vár rád a hagyományos ízek varázslatos világa. Élvezd a gasztronómiai élményeket, ahol a klasszikus magyar ételek új köntösbe bújva köszönnek vissza - mindezt egy barátságos és hangulatos környezetben!

A kilencvenes évek iránti nosztalgia különös bájt hordoz magában. Ebben az időszakban zajlott le hazánk történetének egyik legnagyobb átalakulása, hiszen a korábbi kommunista elit próbálta megőrizni a hatalmát, miközben a társadalom egy új, szabadabb politikai rendszer felé igyekezett. Ennek az időszaknak a jellemzője volt a kulturális élet pezsgése is, amely számos területen, így a zenében, a borászatban és a gasztronómiában is érezhető volt. Ezt a változást a korabeli vendéglátóhelyek és fesztiválok születése is jól tükrözi, hiszen sok olyan hely és rendezvény indult el ekkor, amelyek máig népszerűek és a mai napig örömmel őrzik a kilencvenes évek szellemét.

Micsoda varázslatos atmoszférát és különleges vonzerőt árasztott az Old Mans Music Pub! Említésre méltó a műfajban a már megszűnt Janis Pub, a Fat Mo, valamint a még mindig üzemelő zentai és a szegedi Mojo, amely szintén azonos néven fut. Temesváron egyedülálló Blues és Jazz kocsmák is vártak a zenekedvelőkre, de sajnos ezek is eltűntek a térképről.

A zene és a gasztronómia mindig is elválaszthatatlan részei voltak hazánk legnagyobb és legnépszerűbb borfesztiváljainak, mint a szegedi és a Budai Várbeli események, amelyek évről évre tízezreket vonzanak. Idén, a krisztusi korba lépett paksi Nemzetközi Gastroblues fesztivál is e három alappillérre építkezik, természetesen sajátos hangsúlyokkal és egyedi színekkel gazdagítva a kínálatot.

Egy ilyen rendezvény hosszú távú fennmaradása nem csupán a véletlenen múlik; számos előfeltétel szükséges ahhoz, hogy évtizedeken át sikeresen működhessen, megőrizve a zenei trendek és divathullámok folyamatos változásait. A leglényegesebb tényező az, hogy legyen egy elkötelezett személy, akinek nemcsak az esemény életben tartása a szívügye, hanem a magas színvonal folyamatos megőrzése is. Erről osztotta meg gondolatait Koltay Gergely, a magyar zenei élet egyik kiemelkedő alakja, aki két évvel ezelőtt a következőképpen fogalmazott:

Örömteli látni, hogy a legnevesebb magyar pincészetekhez hasonlóan itt is sikeresen lezajlott a generációváltás. 2020 óta Gárdai Ádám tölti be a főszervező szerepét, miközben a fesztivál alapítója és álmodozója, Kaktusz, továbbra is meghatározó szereplője a szervezésnek. A család együttműködése szintén kiemelkedő: Ádám felesége, nővére, Viktória, aki a Pannon Filharmonikusok fuvolaművészeként Pécsett él és az egyetemen is tanít, szintén aktívan részt vesz a fesztivál lebonyolításában, ahogy lánya, Miller Júlia is, aki Koppenhágában tanul, de e jeles esemény kedvéért hazautazik. Ők nem csupán a háttérben dolgoznak, hanem a főzősverseny zsűrijében is helyet kaptak. Ádám megosztotta, hogy Júlia öccse, Viktor is szokott segíteni, ám idén sajnos a munkahelyi kötelezettségei miatt nem tudott részt venni a családi vállalkozásban.

A rendezvény hivatalos weboldala néhány érdekes érdekességet is megoszt, amelyeket érdemes megemlíteni: "A 2009-es tizenhetedik fesztivál során magyar Guinness rekord született, amikor egyetlen időpontban és helyszínen 149 különböző borral készült étel került az asztalokra."

2012-ben egy különleges jótékonysági főzőversenyt tartottak, ahol a versenyzők több mint egy tonna hús felhasználásával varázsoltak ínycsiklandó ételeket. A rendezvény mottója pedig így szólt: „A legszebb dallamok sem érnek sokat, ha száraz a torkunk és korgó a gyomrunk.”

Nemes Nagy Péter, elismert médiaszakember és rockzene szakértő, így ír a weboldalán:

"Egy fesztivál alapeleme a közösség. Bensőséges, családias légkör jellemzi a több napos rendezvényt. A fellépő muzsikusokat is gyakran magával ragadja a baráti légkör. Nem ritka, hogy elvegyülnek a látogatók között és együtt kóstolják a borokat és az ételeket úgy, ahogy azt tette Spencer Davis, Ken Hensley, Chris Farlowe, Rick Wakeman vagy a Nazareth együttese. A Gastroblues fesztivál történetében számtalan barátság, szerelem szövődött a látogatók között."

A jeles szakember találó meglátásait jól tükrözi az a tapasztalat, amit már tavalyi beszámolómban részletesen említettem. Több neves borászt ismertem meg itt, akikkel azóta is számos közös programot szerveztünk. Ma pedig a fesztiválon megismert barátaim közé tartozik Palya Gábor, Galánta város jegyzője is. Ő volt az idei tavaszi felvidéki kalandom útikalauza, és neki köszönhetem, hogy ellátogathattam a régió két kiemelkedő vendéglátóhelyére, az Eszterházy étterembe és a taksonyfalvi Toldi fogadóba.

Az idei fesztivál fénypontja egy különleges borkóstoló volt, amely négy jelentős magyar pincészet legkiválóbb borait vonultatta fel. A rendezvény bevétele, akárcsak a főzőverseny kóstoló-jegyeiből befolyt összeg, Paks testvérvárosának, a Kárpátalján található Visknek lett felajánlva. A nagyközönség a díjátadó előtt értesülhetett róla, hogy több mint egymillió forintot sikerült összegyűjteni, amely jelentős támogatást jelent a város számára.

Erős szimbolikus erővel bír, hogy az "atomváros" testvértelepülései között ott van Visk mellett egy felvidéki város, a már említett Galánta, egy délvidéki, Zenta és egy erdélyi is, Kézdivásárhely. Mi más lenne ez, mint a sokat emlegetett Kárpát-medencei optika a testvértelepülési témára vetítve?

A borkóstoló élményére visszautalva, szeretném kiemelni a nyolc páratlan tétel közül Légli Ottó lenyűgöző pezsgőjét, amely a buborékok játékával és frissességével varázsol el. Emellett figyelmet érdemel Taklerék Szenta-hegyi Kékfrankosa, amely egy igazán karakteres és gazdag ízvilágot kínál. Továbbá ne feledkezzünk meg Tiffánék és Eszterbauerék Kadarkáiról sem, melyek mindegyike a maga nemében a legmagasabb szintet képviseli. E tételcsokor valódi borkulturális élményt nyújt!

A koncertek négy különféle helyszínen zajlottak, melyek közül az első két nap a Makovecz Imre által tervezett impozáns ASE Csarnok nagyszínpadán valósult meg. Vasárnap a Csarnok melletti zöld területen felállított kisszínpad kínálta a zenészeket, míg minden este éjfélkor a klubban folytatódott a zene, és szombaton ismételten templomi koncertekre is sor került. A program igazi csemegét kínált: számomra a "Purpendicular" nevű Deep Purple tribute zenekarral fellépő Ian Paice előadása mellett a Tornóczky All Access produkciója is mélyen megérintett. Külön öröm volt látni a Kőbányai Zeneiskola végzőseinek koncertjét, és a Loyal Apples Club műsora igazi ínycsiklandó élmény volt. Megadja Gábort az "Elszabadult hajóágyú" és a "Kontextus" podcastekből ismerem, így különösen érdekelt, hogy színpadon, gitárral a kezében láthatom őt; ebben a szerepben is lenyűgözően teljesített. Rudán Joe-t eddig már többször láttam élőben, de sosem egyedüli gitár kíséretében. Be kell vallanom, sokkal könnyebb lehet egy P.Mobil vagy Pokolgép mögött játszani, mint egyedül, hideggitáron. Mindenesetre, megoldották, és a produkció valóban kiváló lett.

Zárásként nézzük meg, mely ételek varázsolták el a főzőversenyt! A legnagyobb elismerést egy gyönyörűen prezentált szarvasgulyás nyerte el, de a díjak között szerepelt egy különleges, patával és farokkal készült marhalábszárpörkölt is. Emellett egy ínycsiklandó, ízletes csülkös bableves, egy gazdag burgundi marharagu, valamint kétféle vaddisznópörkölt is helyet kapott a legjobbak között.

Szeretném különösen kiemelni a flatyesz nevű krumplifánkot, amivel itt találkoztam először. Ez az ínycsiklandó finomság édes változatban házi lekvárral, míg sós formában fokhagymás tejföllel kerül az asztalra, és mindkét verzióval lenyűgözte a zsűrit. A világhálón számos recept található róla, és közülük érdemes megemlíteni a Cookpad kínálatát is.

A versenyételek között igazi ínycsiklandó klasszikusok sorakoztak, mint a hagyományos székelykáposzta, a tárcsán aranybarnára sült sertéstarja friss kovászos uborkával és ízletes kolozsvári szalonnával. Emellett ott volt a tarhonyás sertéspörkölt, a szarvasgombás slambuc, és a paksi halászlé, amely kétféle tejfeles-burgonyás-szalonnás hallal, egy harcsával és egy süllővel gazdagítva varázsolta el a kóstolókat. A borkorcsolya kategóriában a túrós pogácsa érdemelte ki az első helyet, amely ízével és állagával egyaránt lenyűgözte a zsűrit. Nyilvánvaló volt, hogy a résztvevők nem a könnyű megoldásokat keresték, hanem komolyan vették a kihívást, és igazi kulináris élményekkel készültek.

A krisztusi korszakba lépett gastroblues fesztivál szervezői és fellépői idén is kiemelkedőt alkottak, és teljes mértékben megérdemlik a legnagyobb elismerést és hálát minden résztvevőtől.

Related posts