A magyar karácsonyok elengedhetetlen étke, a bejgli, irgalmatlan áremelkedésen megy keresztül. Egy szakértő részletesen kifejtette, hogy mi áll ennek hátterében. A növekvő alapanyag- és energiaárak, valamint a globális gazdasági helyzet egyaránt hozzájáru


A legfrissebb beszámolók alapján a kakaó és a cukor globális árának növekedése, valamint a forint tartós gyengülése miatt komoly áremelkedésre lehet számítani. A szakértők véleménye szerint a forgalmazók és gyártók arra törekednek, hogy a vásárlók számára kedvezőbbnek tűnjenek, ezért az árak közvetlen emelése helyett inkább a termékek méretét és kiszerelését csökkentik. Ennek következtében, bár a finomságok egységára valójában emelkedik, egy-egy doboz szaloncukorért mégis ugyanannyit, vagy akár kevesebbet fizethetünk.

Honlapunk egy neves hazai cukrászipari szakértőt keresett meg a szaloncukrok várható, akár 20 százalékos áremelkedésének okairól. A szakértő válasza mélyen elgondolkodtató volt, hiszen úgy tűnik, hogy a kakaóbab termesztésének rejtett összefüggéseit rendkívül szűk körben ismerjük.

A csokoládé titkos összetevője a cukor mellett a kakaóbab, amely a csokoládé lelke. A kakaó világviszonylatban egyetlen fafajtához köthető, amely az Amazonas vidékén őshonos. Idővel ezt a csodálatos fát Latin-Amerikába telepítették, sőt az Atlanti-óceánt is átszelve Nyugat-Afrikába is eljutott. Ghána és Elefántcsontpart területén hatalmas kakaóültetvények születtek, amelyek célja a globális csokifogyasztás kielégítése. Érdekes megjegyezni, hogy bizonyos kereskedőházak monopolhelyzetben vásárolják fel a kakaóbab-termést, és ebben a helyi kormányok is szerepet játszanak előnyös megállapodások révén. Ezek a kereskedők aztán a kakaóbabot különféle formákra, például porrá, vajjá vagy likőrré alakítják, mielőtt a legnagyobb késztermékgyártókhoz kerülne, akiket mindannyian jól ismerünk.

- nyilatkozta az anonimitást kérő szakemberünk.

Related posts