Ez igazán meglepő: a szódabikarbóna mostantól hivatalosan is növényvédő szernek számít!


A borászok hosszú ideje alkalmazzák a szódabikarbónát a peronoszpóra elleni védekezésre, azonban egy friss uniós határozat következtében a szódabikarbóna mostantól hivatalosan növényvédő szernek minősül. Ennek következményeként az ára is jelentősen megemelkedett.

A tapasztalt borászok már régen rájöttek, hogy a konyhában is megtalálható szódabikarbóna hatékonyan gátolja a gombás betegségek terjedését. Mivel a szer nem számított növényvédő szernek, hanem csupán "nyersanyagnak", szabadon és olcsón felhasználhatták. Ugyanebbe a kategóriába tartozott például a cukor, az ecet vagy a fruktóz is - olyan anyagok, amelyek természetes módon segítik a növények védekezését.

Egy uniós határozat gyökeresen átalakította a helyzetet.

2024 augusztusában a német Szövetségi Fogyasztóvédelmi és Élelmiszerbiztonsági Hivatal (BVL) engedélyezett egy nátrium-hidrogén-karbonát hatóanyagú növényvédő szert. Ezután az Európai Bizottság 2025 márciusában visszavonta a szódabikarbóna korábbi, élelmiszeripari "alapanyagként" való engedélyét - arra hivatkozva, hogy egy hatóanyag nem lehet egyszerre az élelmiszeriparban használt alapanyag és növényvédő szer. A következmény: a borászok nem használhatják többé a boltban kapható szódabikarbónát, hanem csak engedélyezett növényvédő szerként vásárolhatják meg ugyanazt az anyagot - természetesen sokszoros áron.

Ugyanaz az alapanyag, de jóval magasabb áron!

A szódabikarbóna most már "növényvédő szerként" jelenik meg a piacon, és ezt jóval magasabb áron kínálják. A gyártók az árkülönbség mögött a bonyolult engedélyezési folyamatokat emlegetik, de a gazdák számára ez nem hoz megnyugvást.

- Ugyanazt a port kapjuk, csupán eltérő csomagolásban, de háromszoros áron árulják - háborgott több borász a német agrárszakmai médiában.

A kis borászatokat érinti a legnagyobb mértékben.

A döntés különösen a kisüzemi és biotermelésű borászatokat érinti érzékenyen, amelyek eddig a szódabikarbónát természetes alternatívaként használták a növényvédőszeres permetezés helyett. A német Mezőgazdasági és Élelmezési Minisztérium (BMLEH) szerint Berlin most azon dolgozik, hogy az EU módosítsa a szabályozást:

Azok az anyagok, amelyek egyszer már élelmiszeripari nyersanyagként engedélyt kaptak, akkor is megmaradhassanak ebben a státuszban, ha később növényvédő szerként is használják őket.

A borászok szerint ez több mint bürokrácia

A termelők úgy tapasztalják, hogy a természetes módszerek háttérbe szorítása folyik, miközben a közbeszéd középpontjában a "zöld átállás" áll.

- Évtizedek óta használjuk, most hirtelen vegyszer lett belőle - foglalja össze keserűen egy bioborász.

A történet világosan rámutat arra, hogy a mezőgazdaság területén egyetlen uniós határozat elegendő ahhoz, hogy a "házi készítésű" szerek hivatalos vegyszerekké váljanak.

Természetesen, itt van egy egyedi változat a kért szövegből: "Forrás: Agrárhírek" Ha bármilyen más részletet szeretnél megváltoztatni vagy kiegészíteni, kérlek, jelezd!

Természetesen! Íme egy egyedibb változat: **Indexkép: Forrás: Pexels** Ha bármilyen más módosítást szeretnél, vagy további információt kérsz, csak szólj!

Related posts