Gigaellenőrzés kezdődik a karácsonyi vásárokban: a hatóságok szigorúan fellépnek a szabályszegőkkel szemben - Pénzcentrum
A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH), valamint a hozzá tartozó kormányhivatalok aktívan részt vesznek az adventi időszakban a vendéglátóhelyek és az élelmiszerpiacok ellenőrzésében. Különös figyelmet fordítanak azokra a karácsonyi vásárokra, piacokra, vásárcsarnokokra és boltokra, ahol aszalt gyümölcsök, olajos magvak, szaloncukrok és héjas gyümölcsök kaphatók. Az ellenőrzések célja, hogy biztosítsák az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírások maximális betartását, így garantálva a vásárlók biztonságát az ünnepi készülődés során.
Az ünnepi szezon beköszöntével jelentősen megnövekszik a kitelepült vendéglátóhelyek száma, valamint az élelmiszerforgalom is, ami együtt jár a fokozott élelmiszer-biztonsági kockázatokkal. Az NKFH által elrendelt ellenőrzések célja, hogy biztosítsák a karácsonyi vásárokban működő vendéglátóegységek megfelelőségét az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásoknak. Az ellenőrök különös figyelmet szentelnek a hőkezelési folyamatoknak, a tárolási feltételeknek, a nyomon követhetőség biztosításának, valamint a hulladék megfelelő kezelésének.
Az NKFH és a kormányhivatalok emellett figyelemmel kísérik azokat a boltokat, piacokat és adventi vásárokat, ahol szárított gyümölcsöket, olajos magvakat és szaloncukrokat ömlesztett formában értékesítenek. Az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírások betartásának ellenőrzése céljából a vizsgálatok nemcsak telepített piacokon és vásárcsarnokokban zajlanak, hanem kiskereskedelmi egységekben, sőt ideiglenes árusítóhelyeken is.
Az ellenőrzések szükségessége abban rejlik, hogy a lédig termékek esetében kiemelkedően magas a keresztszennyeződés és a nyomon követhetetlenség kockázata. A szezonális kitelepülések során gyakran előfordulnak nem megfelelő higiéniai körülmények és a termékek eredetének hiányos dokumentálása. Az olajos magvak esetében különösen aggasztó az aflatoxin-szennyezés, míg az aszalt gyümölcsök gyakran túlzott kén-dioxid-tartalommal és penészesedéssel küzdenek. A szaloncukrok esetében pedig a keveredés, a csomagolás leválása, valamint a hiányzó allergénjelölés jelent komoly veszélyt.
A vizsgálatok kiterjednek továbbá a csomagolás nélküli, ömlesztett formában értékesített, hazai és importált héjas gyümölcsök (mint például dió, mogyoró, mandula, gesztenye, földimogyoró, pisztácia stb.) tételes ellenőrzésére is. Ez különösen fontos, mivel a szezonális forgalom növekedésével együtt nő a kockázata annak, hogy nem megfelelő minőségű termékek kerülnek a piacra, valamint a hibás címkézés és a származási hely hamisítása is gyakoribbá válik.





