Az Airfryer valóban a modern konyhák egyik legnagyobb slágere, de van egy karácsonyi étel, amit jobb, ha elkerülsz a készülék használatával.
Bár az Airfryer nagyszerű társ lehet a karácsonyi készülődésben, érdemes szem előtt tartani, hogy nem minden étel esetében ideális a forrólevegős sütési módszer.
Az ünnepi időszak közeledtével sokak számára az élelmiszerek beszerzése és elkészítése a legstresszesebb feladatok közé tartozik. Még a gondolat is, hogy mennyi ételt kell majd készíteni a család számára, sokakban szorongást kelt, nem beszélve arról, hogy mennyi időt vesz mindez igénybe. Az Airfryer valóban hasznos segítőtárs lehet a karácsonyi menü összeállításában, de fontos megjegyezni, hogy nem minden étel készítésére alkalmas - figyelmeztetett a Cleveland Clinic.
Az Airfryer kapcsán a leggyakrabban az merül fel, hogy mennyire egészséges a használata, hiszen a forrólevegős sütőben úgy is elkészíthetőek az ételek, hogy nem feltétlenül szükséges azokhoz olajat vagy zsiradékot adni. Ennek köszönhetően a fogások sokkal egészségesebbé válnak, miközben az állaguk nem változik.
Ezen tulajdonságát kihasználni sokan szerezték be a konyhai eszközt, ami évek óta egyre népszerűbb. Ebben az is szerepet játszik, hogy sokféle fogás elkészítésére alkalmas, akár még sütemények is készülhetnek benne. Minden bizonnyal karácsonykor is sokan ebben szeretnék elkészíteni majd a vacsorát, ám érdemes tudni, hogy egy klasszikus karácsonyi fogáshoz nem feltétlenül illik ez a sütő.
A 168.hu cikke szerint vannak olyan élelmiszerek, amelyek nem készíthetők el az Airfryer segítségével, ilyen például a rizs vagy a popcorn. Azonban nem csupán az a probléma, hogy ezek az ételek megéghetnek vagy kárt tehetnek az eszközben; bizonyos élelmiszerek egyszerűen nem alkalmasak a forrólevegős sütésre a technológiai korlátok miatt.
A hal tradicionálisan az egyik legkedveltebb karácsonyi fogás, így nem meglepő, hogy sokan a forrólevegős sütőt választják a szentesti étkezéshez. Azonban a legfrissebb kutatások új megvilágításba helyezik ezt a népszerű elkészítési módot. Kiderült, hogy a forrólevegős sütő használata bizonyos halfajták esetében fokozhatja a koleszterin oxidációs folyamatait, ami a káros anyagok (COP) szintjének emelkedéséhez vezethet. Ez különösen aggasztó, hiszen a COP-ok korábbi tanulmányok szerint összefüggésbe hozhatók a daganatos megbetegedések, valamint a szív- és érrendszeri problémák fokozott kockázatával. Érdemes tehát körültekintően megfontolni, hogyan készítjük el karácsonyi halunkat, hogy élvezhessük az ünnepi ízeket anélkül, hogy veszélyeztetnénk egészségünket.
A fehér húsú halak egyes fajtáinak elkészítése az Airfryerben nem mindig a legjobb választás, mivel hajlamosak arra, hogy nagyon gyorsan megégjenek. Noha a halnak elengedhetetlenül át kell sülnie, a megfelelő sütési idő pontos meghatározása komoly kihívást jelenthet. Ha túlsütjük, az étel rágóssá válhat, ami különösen kellemetlen élményt nyújthat egy ünnepi vacsora során. Ezen kívül fontos figyelembe venni, hogy a halak fajtájától függően könnyen széteshetnek, és elveszíthetik kívánatos állagukat, pépesedés következtében, ami szintén nem egy örömteli helyzet, főleg az ünnepi időszakban. Ez persze nem zárja ki, hogy halat készítsünk az Airfryerben, de ajánlott alaposan tájékozódni a használt készülék és a választott hal típusának sajátosságairól, mielőtt a finom falatok a forrólevegős sütőbe kerülnének.