A nyúlon túl? Dehogyis, most a nyúl a főszereplő! E hétvégén róluk fog szólni minden: a fülük, a szőrük és a játékos kedvük varázslatos világába merülünk el!


Két Heves vármegyei étterem is különleges nyúlfogásokkal várja a vendégeket a hétvégén. A Nyúl Terméktanács hangsúlyozza, hogy fontos megőrizni a nyulas ételek hagyományait, és nem szabad engedni, hogy ezek a finomságok feledésbe merüljenek.

2025 októberének első hétvégéjén a nyulaké lesz a főszerep a hazai éttermekben, hívta föl a figyelmet a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az új kezdeményezés nem titkolt célja a nyúlhúsfogyasztásnak, ennek az ínyenc, rendkívül egészséges és változatosan elkészíthető fogásnak a népszerűsítése. Szombaton és vasárnap egyebek között olyan gasztronómiai különlegességek közül választhatnak a vendégek, mint a nyúl erőleves, a rozmaringos nyúlcomb vadasan vagy a feketeerdő sonkába göngyölt nyúlgerinc.

Közleményük szerint ezen a hétvégén felejthetetlen kulináris élményben lehet része azoknak, akik felkeresik az Európai Nyúlhús Napok rendezvényhez csatlakozó éttermeket. A közönség ízletes fogásokat, egyedien megálmodott nyulas recepteket, leveseket, ragukat, sülteket kóstolhatnak országszerte, miközben ismét felfedezhetik egy rég elfeledett íz harmóniáját és sokoldalúságát.

A legújabb eseményekért és érdekességekért látogass el a Heol.hu Google News oldalára, és tarts velünk a friss információk világában!

A kezdeményezésben huszonhét hazai étterem vesz részt, vármegyénkből lesznek nyulas fogások az egri Macok Bisztróban, valamint a noszvaji Trakta by Nomádban is, míg borsodból a mezőkövesdi Turul, a halmaji Velvet, az encsi Anyukám Mondta és a tarcali Talu-Andrássy Kúria.

A szakmaközi szervezet állásfoglalása szerint a nyúlhús a legegészségesebb húsfélék közé tartozik, mégis gyakran háttérbe szorul a magyar konyhában. Ez a húsféle nemcsak allergén- és zsírmentes, hanem rendkívül könnyen emészthető is, emellett gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és puha, hófehér húsa miatt a gyerekek körében is rendkívül népszerű. A nyúlhús csodálatosan képes magába szívni a gyógynövények, fűszerek, borok és húslevesek ízét, így ideális választás pörköltekhez, ragukhoz vagy rizottókhoz. Ezért a nyúlhús nemcsak hétköznapi étkezéseken, hanem ünnepi alkalmak során is különleges gasztronómiai élményt kínál, valódi ínycsiklandó fogásként a magyar asztalon.

A nyúlhús a kontinens gasztronómiai hagyományainak egyik alapköve, amely már évezredek óta megtalálható a magyar konyhaművészetben és szakácskönyvekben. E különleges alapanyag nem csupán ízletes, hanem felbecsülhetetlen értékű részét képezi kulináris örökségünknek is.

Nyúlhúsból, nyúlcombból és nyúlgerincből készült különlegességeket fedezhetnek fel olvasóink a mindmegette.hu weboldalon.

Related posts